Alkoholismi on krooninen, hoitamattomana etenevä ja ennenaikaiseen kuolemaan johtava aivosairaus, johon sairastumiseen on vahva perinnöllinen alttius. Hoitoa tarvitsee sekä päihderiippuvainen että lähipiiri, jossa oireillaan tyypillisillä tavoilla taustoista riippumatta.

Jos olet kadottanut kontrollin päihteiden käyttöön ja mielenrauha on kadoksissa, kyse on todennäköisesti sairastumisesta alkoholismiin (WHO:n ICD-10-tautiluokitus, F10.2). 

Päihderiippuvuuteen voi sairastua kuka tahansa. Kyse ei ole tahdovoiman puutteesta, luonteen heikkoudesta eikä huonoista olosuhteista. Tähän sairauteen ei ole olemassa tehokasta lääkehoitoa.

Hoitamattoman päihderiippuvuuden oireita ovat mm. diagnosoitu masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja muut mielenterveyden häiriöt. Ne jäävät valtaosalla raitistuneista itsestään pois toipumisen edetessä. 

Fenix-klinikoiden tarjoaman hoidon tehokkuus perustuu tutkittuun tietoon ja kokemukseen alkoholismista toipumisesta. Riippuvuudesta irrottautumisen prosessia ohjataan kokemuksellisen oppimisen ja todellisuusterapian lainalaisuuksia mukaillen.

Testaa, oletko alkoholisti

Onko mielessäsi käynyt, että voisit olla alkoholisti, päihderiippuvainen?
Alla olevan kyselyn voi tehdä itse, kun epäilee päihderiippuvuutta omalla kohdallaan. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat käyttää testiä apuvälineenä potilaan hoitoonohjauksen tarvetta harkitessaan.

1 Kuinka usein ajattelet mielessäsi alkoholia tai pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ajatuksella käyttää niitä?
2 Jos käytät alkoholia tai muita päihteitä (pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet mukaan lukien). Pyritkö?
3 Epäilen itse, että olen, tai minulle on joku sanonut, että olen alkoholisti ja/tai lääkeriippuvainen.
4 Lähisuvussani (isä, äiti, sisarukset, isovanhemmat, serkut + muut) on ainakin yksi mitä ilmeisin alkoholisti tai lääkkeiden väärinkäyttäjä.
5 Ensikokemukseni päihteistä (mikä tahansa paitsi nikotiini) aiheutti:
6 Hakeudun mielelläni seuraan, jossa käytetään runsaasti alkoholia:
7 Juon alkoholia yksin tai salaan annoksiani
8 Ajaudun krapulassa rattiin tai työpaikalle
9 Otatko saunassa tai ravintolassa ”vielä yhdet”?
10 Vastasin kysymyksiin rehellisesti (myös itselleni)?

Pisteesi:

Pidä varasi. Sinulla on taipumusta, tai on jo kehittymässä päihdeongelma.

Pisteesi:

Olet jo päihderiippuvainen.  Jos et kykene itse nollaamaan pisteitäsi ota asia itsesi kanssa puheeksi ja suostu menemään oikeanlaiseen hoitoon, joka tuottaa tuloksia. Tämä ei ole perheasia eikä keskustelu ryyppykavereiden kanssa auta.